16 de maig 2012

Presentació del llibre 'Memòries d'una feixa. La urbanització d'un poble pagès de la regió de Barcelona (Matadepera, 1931-1983)'

de Raül Aguilar, publicat per eCOS a la col·lecció República de Paper. L'edició ha anat a càrrec de Vicenç Ruiz i Iago Otero, coordinadors del projecte Memòries d'una feixa, i ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de Matadepera. La presentació serà el 

dimecres 23 de maig de 2012 a les 19 h a la sala d'actes del Casal de Cultura de Matadepera (carrer Pere Aldavert, 4).

El llibre explica la història d'un petit poble pagès de la regió de Barcelona, dedicat eminentment al cultiu de la vinya i als treballs del bosc, que al llarg del segle XX esdevé un municipi residencial de més de 8.000 habitants amb un alt nivell de renda i de benestar. Aquesta transformació, que resumidament podria semblar una història d'èxit i progrés ininterromput, és també la història d'una tragèdia social, cultural, política i ecològica marcada per la desaparició de la pagesia, la guerra civil, la manca de llibertats durant la dictadura franquista i la urbanització indiscriminada del paisatge agrícola i forestal. A partir d'un seguit d'evidències documentals conservades a l'Arxiu Municipal de Matadepera i dels testimonis de la gent gran del poble, el treball explica els elements clau de l'aniquilació de la ruralitat matadeperenca.



El llibre és, ara mateix, el resultat més palpable del projecte Memòries d'una feixa, iniciat el 2006 amb la intenció d'estudiar els canvis entesos com a històrics (polítics, econòmics i socials) i el seu reflex en la història ambiental. Un enfocament original amb rigor científic i compromís social, amb l'objectiu de crear una col·lecció de fonts orals i fer un buidatge de la documentació històrica del segle XX. En resum, la recuperació de la memòria històrica del poble de Matadepera. El llibre omple un buit important a la bibliografia local, i pot ser d'interès per a estudiants, investigadors i ciutadans interessats a descobrir el passat del lloc on viuen. 

Més enllà de l'interès local, el discurs generat pel projecte Memòries d'una feixa ha mostrat una gran capacitat d’adaptació a diferents mitjans i contextos. La revista Terme, del Centre d’Estudis Històrics i l’Arxiu Comarcal de Terrassa, va publicar un article amb els primers resultats del projecte que presentàvem com una contribució al procés de construcció de la memòria històrica dels municipis que no encaixen ni en els esquemes d’anàlisi elaborats per als centres urbans industrialitzats ni en aquells pensats per a les zones eminentment rurals. Estudis d’Història Agrària, la revista de referència en aquest camp en l’àmbit català, és a punt de publicar un treball ja més elaborat en què s’analitza com la mobilització de l’aigua per part de les autoritats de la postguerra ha permès la destrucció de la comunitat pagesa de Matadepera.

L’enfocament del projecte també ha trobat el seu encaix en algunes revistes de geografia catalanes i estatals, on s’emmarcava la recerca local en l’estudi del canvi en els usos del sòl i del creixement urbà dispers, en aquest cas amb la imprescindible anàlisi cartogràfica de detall, la qual s’integrava amb fonts orals, documentals i fotogràfiques per a la comprensió de l’evolució dels nostres paisatges (llegiu els articles a Treballs de la Societat Catalana de Geografia i al Boletín de la Asociación de Geógrafos Españoles). El discurs de Memòries d’una feixa s’ha acabat d’enfortir amb la publicació de dos articles en revistes internacionals, contribuint així a la comprensió del fenomen de la urbanització global. L'article publicat a Global Environment el podeu llegir aquí, mentre que del publicat a Ecological Economics en tenim una versió en accés obert al RECERCAT).

1 comentari:

  1. Aquí hi ha el vídeo de la presentació:

    http://www.matadepera.cat/tv/videos/view/721

    ResponElimina